De geschiedenis van het internet

De geschiedenis van het internet

Het internet; tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder. Alles is met elkaar verbonden en veel kennis is te vinden op het wereldwijde web. Hoe is het internet begonnen en hoe is de ontwikkeling vergaan? In dit artikel duiken we de geschiedenisboeken in van het internet.

Waar het allemaal begon

Allereerst is het handig om twee verschillende vormen van connectie tussen computers te onderscheiden, namelijk het intranet en het internet. Het intranet is een verbinding tussen twee computers binnen een besloten netwerk. Het internet daarentegen is verbinding tussen computers die zich in een openbaar netwerk bevinden. De eerste internet netwerken werden in 1969 tussen verschillende Amerikaanse universiteiten. Het doel was om onderzoeksresultaten op een efficiëntere manier met elkaar te delen. Waar voor het internet alles met de post gedeeld moest worden, wat enkele dagen kon duren, was er nu het internet waarbij het binnen enkele uren met elkaar gedeeld kon worden.

In de periode tussen 1969 en 1990 konden alleen nog universiteiten en defensie van Amerika gebruik maken van het internet.

De eerste internetprovider in Nederland

In 1993 werd de eerste publieke internetprovider in Nederland, namelijk XS4ALL. Tevens werd in dit jaar het WWW aan de wereld gegeven door Tim Berners-Lee. Hij is de grondlegger van het internet zoals we de dag van vandaag kennen. Hij was degene die de eerste webbrowser, genaamd Mosaic en zette de eerste webserver op. Het publieke internet was geboren. Vanaf dit moment gaat het snel met het internet.

Het begin van het internet

Internet ging dus goed van start. Hoewel er in het begin nog met de telefoonkabel contact gemaakt moest worden om een internetverbinding op te zetten, werd er in 2000 de ADSL verbinding opgezet. Je herkent het rare gepruttel nog wel van de telefoonverbinding. Door de ADSL verbinding kwam er tevens een snellere verbinding tot stand. Het internet werd dus steeds sneller en sneller, waardoor tekst werd vervangen door meer visuele onderdelen zoals afbeeldingen en video.

De ontwikkeling

Ook na de goede start is de ontwikkeling ontzettend snel gegaan. Met de start van Yahoo, Amazon en vervolgens Google is het internet niet meer tegen te houden. Er zijn inmiddels 70 miljoen aangesloten PC’s en dit aantal neemt snel toe. Steeds meer mensen zijn te vinden op het internet. In december 2015 waren er ruim 3 miljard internetgebruikers wereldwijd. Tevens waren er 966 miljard websites online en zijn de populairste websites Google, Facebook en Youtube. Er is dus bijna geen domeinnaam meer te krijgen, doordat er zo veel websites actief zijn.

Kortom, sinds het internet publiek is gemaakt, is de ontwikkeling ontzettend snel gegaan en is nog lang niet voorbij.

Geen reactie's

Geef een reactie